Úvod
Ohodnoťte tento článek:
Zamrazování zeleniny: Pojďte s úrodou do mrazáku
Úroda mrkve, celeru a petržele je šťavnatá. Část přijde do sejpky, kde si až do jara bude hovět v písku. Zbytek zpracovávám. Škrábu, krájím, strouhám. A zamrazuju.
Protože zima je dlouhá. A taková vlastní zamrazená zelenina přijde v plískanicích vhod. Hodí se do polévky, do omáčky, jindy do kuskusu, rizota nebo pohanky. Už pár zim po sobě oceňuju, že na podzim nejsem líná si zeleninu připravit - vaří se potom snadno - stačí sáhnout do mrazáku.
Jak zeleninu zamrazit?
- Vyberte si zdravou a šťavnatou zeleninu. Nejlepší doba na sklizeň je, když půda není ani příliš mokrá (lepkavá), ani příliš suchá.
- Zeleninu omyjte, očistěte, oškrábejte.
- Rozkrájejte ji na kostky, nudličky - podle toho, jak ji budete používat.
- Ošetřit ji můžete i tzv. blanšírováním, které zeleninu zbavuje mikrobů. Většinou tuhle část vynechávám. Stačí zeleninu na chvilku (asi dvě minuty) ponořit do vroucí vody a potom hned zase ochladit.
- Připravte si různé poměry zeleninové směsi, přidat můžete i nasekanou nať.
- Vložte do zamrazovacích sáčků, uzavřete a popište.
- Naskládejte do mrazáku. O nic víc už se nemusíte starat :-)
Počtěte si o sklizni a uchování zeleniny
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)