Úvod  › 

Jak zpracovat ostružiny?

Urodilo se vám na zahradě hodně ostružin a vy teď přemýšlíte, jak tohle ovoce nejlépe zužitkovat? V syrovém stavu brzy podlehne zkáze, tak co s ním? Máme pro vás několik užitečných rad.

Sladké mlsání s ostružinami

Část lze spotřebovat do dezertů. A to jak do těch teplých nebo do takových, které se připravují zastudena. Upečte si koláč třeba z kynutého těsta, který můžete vylepšit o puding či tvaroh. Ostružinami se dá dozdobit i zmrzlinový pohár. Existuje však mnoho dalších možností. Po vzoru jahod je také můžete rozmačkat s cukrem a smetanou.

Ostružiny

Ostružinová lahodaCC0 Public Domain - Ajale

Připravte si osvěžující nápoje

Populární jsou též ostružinové nápoje. Může to být třeba stále oblíbenější smoothie.

Jak na něj?

Ostružiny doplníme o další ovoce jako například banán či borůvky a smícháme s jogurtem či mlékem a můžeme podle chuti ještě dosladit, ideálně medem.

Další variantu představuje ostružinový sirup. Na jeho přípravu vám stačí pouze cukr a kyselina citronová.

Pro dospělé existuje i alkoholická alternativa v podobě ostružinového vína. Ani jeho příprava není složitá, potřebujete mimo vlastního ovoce ještě vodu, cukr, živnou sůl a vinné kvasinky. O něco méně náročná na vstupní suroviny je výroba ostružinového likéru. Opatřit si musíte pouze líh a cukr a samozřejmě doplníme i vodou.

Kvetoucí ostružiník

Ostružiník v květu

Na ostružiny platí teplo i mráz

Využít lze při zpracování i jiný postup, kterým je sušení. A to ať už celých plodů nebo rozmixovaných na placky. A v neposlední řadě můžete ostružiny dát i zamrazit. Profesionálním postupem, jehož výhodou je především to, že pomáhá zachovat maximum užitečných látek, je ještě sušení vymrazováním neboli tzv. lyofilizace, nicméně jde o proces poměrně komplikovaný a v domácích podmínkách se vám ho aplikovat nepodaří.

Můžete je i zavařovat, podobně jako ostatní ovoce, případně z nich vyrobit marmeládu. Tu zvládnete udělat i z plodů už přezrálých, tudíž měkkých, nicméně si rozhodně dejte pozor na to, aby nebyly plesnivé.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 1.5/5 (2 hlasy)


Související články