Jak zpracovat patizon?
Patizon patří mezi tykvovitou zeleninu, která je velmi chutná a lze ji upravit na mnoho způsobů. Jak ho v kuchyni zužitkovat?
Proč jíst patizon?
Patizony jsou podobné cuketám. A pokud se je chystáte jíst přímo, vhodnější je použít ty zcela dozrálé. Platí, že konzumace v syrovém stavu je nejlepší, tak v nich zachováte maximum pro zdraví cenných látek. Lze je nicméně velmi dobře upravovat také tepelně. Chuťově nejsou samy o sobě příliš výrazné a právě proto jsou poměrně dost variabilní na přípravu. Obsahují relativně vysoký podíl vody a málo sacharidů, jde díky tomu o oblíbenou surovinu v jídelníčku dietářů, ale jíst je mohou dokonce i malé děti.
Jak patizony zpracovat?
Oblíbený a snadný recept je patizonový řízek. Jak už název napovídá, opravdu nemá daleko k tomu klasickému, stačí tuto zeleninu obalit v obyčejném trojobalu a dále usmažit. Takto upravené plátky můžeme dát i do sklenice, zalít vychlazeným nálevem z octa, cukru a soli. Přidáme, bobkový list, celý pepř a nové koření a zalijeme bílým vínem. Pak necháme zhruba tři dny odležet. Patizon se rovněž hodí se jako přísada do leča nebo polévek. Poměrně jednoduchý recept je i ten, kdy patizon nakrájíte a usmažíte na cibulce. Přidejte česnek, můžete ho vylepšit i vajíčkem či sýrem a samozřejmě ochutíme solím a pepřem. Patizon chutná výborně i zapečený, s rajčaty, paprikami či dýní. Případně se dá přidat také mleté maso nebo sýr. Dochutíme bylinkami, ideální je bazalka a oregano. S rajčaty a bylinkami je vynikající rovněž dušený. Tuto zeleninu můžeme také vydlabat a naplnit směsí sýrů, do nichž přidáme smetanu. Následně dáme na asi padesát minut zapékat. Vytvoříte z něj snadno i placičky podobné bramborákům.
Pokud se vám jich urodilo až příliš a už vám z nich jídla moc nechutnají, můžete je naložit do sladkokyselého nálevu tak, jako se nakládají okurky s kořením a cibulí. Tak vám déle vydrží a spotřebovat se dají i postupně.
Související články
- Jak zpracovat patizon?