Úvod  › 

Jak zpracovat zázvor?

S časem zimy, tedy obdobím častého nachlazení a rýmy, si už každý začíná vzpomínat na zázvorový čaj jako na prevenci proti těmto nepříjemnostem. Vylouhovaný čerstvý zázvor však nemusí být jediný způsob, jak ho využít. Variant je nespočet a mnoho z nich si doma snadno můžete připravit. My vám přinášíme dvě méně tradiční.

Pikantní chuť Asie

Tento oddenek s výraznou chutí pochází z jihovýchodní Asie, a proto je běžnou součástí tamních pokrmů. Používá se buď čerstvý, nebo již předem naložený do rýžového octa. Hodí se především k japonskému sushi, kde pomáhá neutralizovat chuť mezi sousty, ale můžete ho použít i k ostatním jídlům s rybami nebo masem.

Budete potřebovat:

  • zázvor
  • sůl
  • cukr
  • rýžový ocet

Postup:

  1. Nejdříve zázvor oloupejte a poté škrabkou nakrájejte na tenké plátky.
  2. Plátky nechte půl minuty povařit ve vodě, ze které je poté vyndejte.
  3. Připravte si směs soli, cukru a rýžového octa. Na kilo zázvoru použijte 200 gramů cukru a 200 ml octa, zatímco soli budou stačit jen dvě lžičky. Směs lehce zahřejte, ale nevařte, aby se cukr se solí rozpustily.
  4. Zázvor naložte do směsi octa, nechte vychladnout a uzavřete ve sklenici.

Zázvor

Autor: Ajale

Jako sladkost v klidu u televize

Že si nedokážete představit sníst velké množství zázvoru jen tak na posezení? Pokud nepůjde o čerstvý, nýbrž kandovaný zázvor, je to možné. I když si svou ostrost zachová, v kombinaci s cukrem se může stát vaší oblíbenou pochoutkou.

Budete potřebovat:

  • zázvor
  • cukr
  • sůl

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a buď nakrájejte na malé kostičky, nebo nařezejte na tenké plátky. Velké kusy nejsou vhodné, protože by cukerný roztok nemusel proniknout do středu a zázvor by tak nebyl příliš trvanlivý.
  2. Zázvor nechte vařit asi půl hodiny ve vodě s trochou soli.
  3. Poté do vody přidejte stejné množství cukru, jako máte zázvoru, a vařte přibližně 2 hodiny. Kousky musí lehce ztmavnout. Zároveň nezapomínejte na časté míchání.
  4. Obsah hrnce sceďte a jednotlivé kousky obalte v moučkovém nebo krupicovém cukru. Po vychladnutí máte hotovo.

Tip: Cukerný zázvorový roztok si uchovejte například pro horký čaj nebo studenou limonádu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články