Úvod  ›   › 

Jak poznat zralý meloun?

Úžasný, skvělý, sladký a osvěžující. Právě takový může být meloun, který si můžete zakoupit v letních měsících v mnoha obchodech s ovocem a zeleninou. Jeho delikátní chuť a obsah většího množství vody prospívá v létě našemu organismu, mj. brání přehřátí a případné dehydrataci. Zásadní je ale výběr zralého a slaďoučkého melounu, což není vždy jednoduché. Přesto se společně pokusme probrat hned několika radami, kterými můžeme zralost melounu ověřit.

Zařazení melounu

Předtím než se pustíme do zkoumání zralosti melounu, jej pojďme zařadit a napsat si o něm něco více. Meloun je druhem plodové zeleniny, což možná mnohé z nás překvapí, protože nám svou chutí více připomíná ovoce. Melouny patří k nejvodnatějším druhům zeleniny, mnohé obsahují i více než 90% vody a někdy je můžeme řadit k tzv. nízkokalorickým potravinám. Melouny obsahují:

  • Kyselinu listovou, jablečnou a citrónovou
  • Vitamíny A, B, C
  • Minerální prvky - železo nebo vápník
  • Cukr (větší množství je u žlutých melounů)

Meloun vodní pěstovaný na zahrádce Autor: Crepessuzette

Rozdělení melounů

Vodní meloun

Vodní meloun má načervenalou vodnatou dužinu a zelenou kůrku. Uvnitř většinou najdeme rovnoměrně rozmístěná semena, i když v obchodech se nachází i tzv. bezsemenná verze. Zralý vodní meloun je uvnitř sytě červený až rudý, v případě varianty vodního melounu se žlutým vnitřkem platí také pravidlo, čím sytější je žlutá barva, tím je meloun zralejší. A právě tady máme první pravidlo výběru melounu - pokud máte možnost nechte si meloun rozkrojit, ať vidíte barvu dužniny. 

Cukrový meloun

Pro cukrový meloun je typická žlutá dužnina a nazelenalá kůra. Své využití tento meloun nachází při přípravě pokrmů jako je losos nebo skvěle doplňuje chuť parmské šunky. Často jej najdeme s korkovitě zdobenou kůrou. Typická je různorodá velikost, ale většinou platí, že cukrový meloundorůstá menších velikostí než vodní. 

Zralý meloun na zahrádce

V případě, že máte to štěstí a pěstuje melouny na zahrádce a dodrželi jste termín výsadby, pak budete první melouny sklízet přibližně v polovině srpna. Předtím melouny určitě zralé nebudou, a to i přestože Vám některé plody přestanou růst již v červenci. Nebuďte nedočkaví, meloun vám totiž musí ještě dozrát. Nejlepší radou pro záhrádkáře je označení melounu, který dozrál jako první a po pěti týdnech vyzkoušení, zda je zralý. V mnoha publikacích jsou zmiňovány další rady:

  • Žlutá slupka na ploše, kde meloun ležel - stává se, že žlutá skvrna se na melounu objevuje již v době, kdy není ještě narostlý do správné velikosti, proto tento znak není nejlepší.
  • Zasychající stopka - tady záleží na klimatických podmínkách, někdy se stane, že meloun přezraje dříve než stačí stopka zaschnout.
  • Kroutící se stopka - asi nejpřesnější ukazatel zralosti melounu pro zahrádkáře.
  • Poklep - celkem dobrý způsob - dutý zvuk předznamenává zralý meloun, ale pozor na praskliny uvnitř melounu, které nás mohou zmást. 

Zralý meloun v obchodě

Výběr zralého a lahodného melounu v obchodě vyžaduje určitou zkušenost. Ta je důležitá především proto, že vám pomůže vybrat ten nejlepší meloun a naopak se vyhnout melounům moučným a bez chuti. Pro nákup zralého melounu existuje hned několik kritérií, pojďme se na ně podívat:

  • Vyberte si dobrý obchod
  • Hledejte lesklé melouny

Zralé melouny mají sice o něco méně pěknou barvu, ale jejich povrch je lesklý. Zralý vodní meloun by měl být rovnoměrně tónován. Vždy se vyhněte melounům, které jsou na jedné straně světlejší a na druhé tmavší. 

  • Žluté skvrny

Žluté skvrny na melounu evokují jeho zralost, proto je hledejte. Na nezralost melounu vás naopak vždy upozorní bílé skvrny. 

  • Stlačení a poplácání melounu

Pokud meloun unesete, chyťte jej do rukou a stlačte. Pokud Vám meloun uvnitř "zapraská" nebo "zavrže", pak je zralý. Druhou možností je meloun plesknout a poslouchat zvuk, který se ozve. Pokud je dutý, pak je meloun zralý.

  • Suchá stopka

Skvělým vodítkem je suchá stopka. Pokud ji meloun v obchodě má, pak je zaručené, že je zralý. 

  • Barva melounu

Barva melounu je velmi důležitá. Sladší bývají melouny dovezené z Řecka, které jsou pruhované. Naopak celozelené melouny ze Slovenska a Maďarská bývají méně sladké. 

  • Značka melounu a její zapamatování

Pokud Vám meloun chutnal a najdete na něm samolepku se značkou a určením původu, pak si ji zapamatujte a příště kupte opět. Velmi pravděpodobně budou tyto melouny zralé, sladké a lahodné.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články